Това Шантаж е. Лукойл за пореден път се опитва да

...
 Това Шантаж е. Лукойл за пореден път се опитва да
Коментари Харесай

Експерт: „Лукойл” за пореден път се опитва да натиска правителството през всяване на паника

 „ Това Шантаж е. „ Лукойл ” за следващ път се пробва да натиска държавното управление през всяване на суматоха, която не съществува. И след нас, на тази маса, ще излязат още 10 специалисти, които ще кажат, че всички ще умрем. Защото това е ракурсът, който слушаме от 18 месеца – че без съветски петрол, всички ще умрем. Е, не сме умрели. И без „ Газпром ” трябваше да умрем и тогава не умряхме, все умираме. Защо го споделям с цинизъм? Защото рафинерията постоянно е работила и без съветски петрол ”. Това съобщи в ефира на Нова телевизия  Мартин Владимиров, енергиен анализатор от Центъра за проучване на демокрацията на въпрос дали има паника или заплаха за повишаване на горивата - да плащаме над 5 или 10 лева бензин и дизел.

По думите на Владимиров в случай че „ Лукойл ” желае да изнася артикули, след 1 януари, може да внася неруски петрол. „ Никой не ѝ не разрешава да внася неруски петрол.  И в случай че желае да внася неруски петрол, тогава ще си ограничи производството на горива до 40-50% от мощността си. Това е допустимо, тъй като тя е една от най-модерните рафинерии в Европа. И да задоволява единствено българското ползване. Никакъв проблем няма ”, добави Владимиров.

„ Обсъждането на дерогацията стартира предходната пролет или лято и тогава нашето държавно управление непосредствено сподели, без някакви механически причини: „ Ако има дерогация, ние би трябвало да сме там ”. Това беше позицията на държавното управление. При цялото разискване в това число за Унгария и Словакия се говореше за дерогация, която няма да разреши да се стигне до потрес на пазара на горива – вътрешния на самите страни, не на европейско равнище ”, заяви Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

„ Аз съм единственият, който ръководи рафинерия и знае защо става въпрос. Няма съветски или неруски петрол. Нефтът е на сортове. Основно те се разделят на кой има повече сяра и кой има по-малко. Колкото е повече сярата, толкоз по-некачествен е нефта и толкоз по-големите са индустриалните разноски.  Сортът, с който работят, могат да ви го продадат 100 компании. „ Лукойл ” никой не ги стопира да работят, това е безспорен шантаж. Това със запълването на резервоарите е нелепост и не е правилно ”, бе безапелационен Красимир Манов, енергиен специалист.

" Ние сме суверенна страна. Понякога си мисля, че не сме, поради отношението на държавното управление по отношение на " Лукойл " - а сме страната на " Лукойл ". Ако е по този начин дано да си го признаем и да се саморазпуснем ", уточни Владимиров. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР